Kıbrıs Miyom Tedavisi
Miyom Nedir?
Miyom, rahmin kendi dokusundan kaynaklanan, çapları genellikle 1-15cm arasında değişebilen, kadın genital organlarında en sık rastlanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlara bazen fibroid, leyomiyom, leyomiyomata veya fibromiyom olarakta isimlendirilirler.
35 yaşın üzerindeki her üç kadının birinde, muayene ya da ultrasonla tanı koyulabilecek büyüklükte miyomlar mevcuttur. Ancak, çok küçük miyomlar da dahil edilirse, bazı araştırmacılar menapoza kadar hemen her kadında miyom oluştuğuna inanmaktadır.
Hastaların çoğunda, rahim içinde birden fazla miyom bulunur, bu sayı bazen 50 nin üstüne çıkabilir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte yaklaşık 2-3 kat büyürler, menapozda ise eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülürler.
Miyomlar, rahim dokusundaki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılırlar:
Submuköz Miyomlar
Rahimin iç yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. En az görülen miyom tipidir. Ancak, en çok kanama problemi bu tür miyomlarda yaşanır. Kanamalar genellikle adet kanamasında artma ve süresinde uzama şeklindedir.
İntramural Miyomlar
Rahim kas dokusu içinde yerleşimli miyomlardır. En sık görülen miyom tipidir. Submuköz miyomlar gibi, adet kanamasında artma, adet süresinde uzama ve buna bağlı kansızlığa neden olurlar. Aynı zamanda karında ağrı ve rahimde büyüme sonucu dolgunluk hissi ve idrar kesesine bası sonucu sık idrara çıkma gibi problemlere yol açabilirler.
Subseröz Miyomlar
Rahimin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. Tipik olarak, kanama problemlerine yol açmazlar. Daha çok karın ağrısı, sırt ağrısı, dolgunluk hissi ve sık idrara çıkma, kabızlık gibi bası belirtilerine neden olurlar.
Miyomun Belirtileri Nelerdir?
Rahimde miyomlarının çoğu herhangi bir şikayete yol açmaz ve tedavi gerektirmez. Ancak tüm miyomların yaklaşık %10-20 sinde ciddi şikayetler ortaya çıkabilir. Miyomlarda en sık görülen şikayet, adet kanamalarının uzun ve şiddetli olmasıdır. Bu kanamalar bazen çok bol ve pıhtılı olabilir. Kronik kanama nedeniyle hastalarda kansızlık (anemi) gelişebilir.
Miyom hastalarında sık rastlanan diğer şikayetler şunlardır:
- Karın ağrısı ve dolgunluk hissi
- Sırt ve bacak ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşması
- Sık sık idrara çıkma isteği (miyomların idrar torbasına bası yapması sonucu)
- Kabızlık ve gaz şikayeti (miyomların kalın barsağa bası yapması sonucu)
Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?
Miyomların çoğu, kadın doğum veya radyoloji uzmanları tarafından yapılan ultrasonografisi kontrollerinde saptanırlar. Ancak ultrasonografide, tespit edilen miyomların bir kısmı görülebilir, altta yatan bazı hastalıklar atlanabilir.
Manyetik rezonans (MR) cihazıyla, hem rahim çeşitli açılardan daha iyi değerlendirilir hem de miyomların hemen hepsi görüntülenebilir. Bu nedenle, miyom olan hastalarında tedavi yöntemi belirlenirken mutlaka MR istenmelidir.
Miyomlar en az 6 ay aralıklarla takip edilmelidir. Miyomlarda kanserleşme nadir görülse de, hızlı büyüyen miyomlarda kanserleşme şüphesi vardır.
Miyomlar Hamileliği Nasıl Etkiler?
Rahim miyomlarının bazen hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu etkileri 2 gruba ayırabiliriz.
- Hamile kalma olasılığını azaltma.
- Hamilelik oluştuktan sonra düşük, erken doğum, kanama ve erken membran yırtılması gibi olaylara neden olma.
Miyomların hamile kalmayı engellemesi sık görülen bir olay değildir. Ancak, miyomlar tüplerin rahime giriş noktasına yakın konumlanmış ise, tüpleri tıkayarak yumurtanın sperm ile buluşmasına engel olabilirler. Tek bir tüp tıkanırsa hamilelik şansı azalır, eğer her iki tüp tıkanırsa bu durumda normal yolla hamile kalmak mümkün olmaz. Tüp bebek uygulaması gerekebilir.
Miyomlar, rahim iç yüzeyinde yani submüköz konumda iseler, embriyonun rahimin iç yüzeyine tutunmasına ve gebeliğin oluşmasına engel olabilirler. Yine rahimin iç yüzeyinde (submüköz) ve kas tabakası içinde (intramural) yerleşimli miyomlar, hamilelik sırasında salgılanan hormonlar nedeniyle büyüyerek rahimdeki embriyoya bası yapabilirler, onun gelişmesini engelleyerek düşük, erken doğum, kanama ve erken membran yırtılması gibi problemlere yol açabilirler.
Ancak, her hastada bu tür problemler çıkacak diye bir kural yoktur. Çok sayıda ve hatta büyük miyomları olan bir çok hasta da tamamen sağlıklı bir şekilde hamile kalabilmekte ve doğum yapabilmektedir.
Miyom Tedavisi
Genellikle miyomlar herhangi bir belirti veya şikayete yol açmaksızın, rastlantısal olarak tespit edilirler. Böyle miyomlara herhangi bir tedavi verilmeden sadece periyodik olarak takip önerilir.
Eğer miyomlar vücutta şikayetlere yol açıyorsa bir takım tedaviler uygulanabilir. Tedavi şekli şikayetlere göre seçilir. Adet sancıları için ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları kullanılabilir. Yoğun kanamaları azaltmak için hormonlu spiral tercih edilebilir.
Uygulanan ilaç tedavisi sonuç vermiyorsa, çocuk isteğine rağmen kısırlık devam ediyorsa, miyomda hızlı büyüme gelişiyorsa, miyoma bağlı kasık ağrısı, karında şişkinlik, kabızlık, derin anemi ve kanama şikayetleri giderek artıyorsa ameliyata karar verilir.
Miyom ameliyatının kapsamı, hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve konumu ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre belirlenir.
Miyomektomi Ameliyatı
Miyom ameliyatları iki şekilde yapılabilir. Birinci seçenek miyomun çıkarılmasıdır. Hastanın çocuğu yoksa ve gelecek dönemlerde çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, başka bir miyom oluşana kadar geçecek sürede hastanın çocuk sahibi olabilmesi adına rahmi koruyarak yapılan miyomun çıkarılması işlemidir.
İkinci seçenek ise rahimin tümüyle alınmasıdır. Miyomlar rahim tarafından çok sık üretilen tümörler olduğu için eğer hastanın çocuğu varsa ve başka çocuk doğurmak istemiyorsa 40’lı yaşlardan sonra rahmin tekrar miyom üretmemesi adına alınması düşünülebilir.
Bu ameliyatlar birkaç farklı yöntemle uygulanabiliyor:
Histeroskopi
Histeroskopi yönteminde rahim içinde yerleşik ağrıya yol açan ve sık veya şiddetli kanamaya neden olan küçük miyomlar özel bir görüntüleme sistemiyle belirlenerek vajinal yoldan girilerek temizlenir.
Kapalı Ameliyatlar
Kapalı ameliyatlar ise laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemleriyle yapılır. 4 – 5 cm den büyük miyomlar rahimden çıkarılır ve varsa bölgedeki kanamalara müdahale edilerek o bölgenin dikilmesiyle sonlandıırlır.
Açık Cerrahi
Bu yöntem göbeğin üst kısmına kadar ilerlemiş çok büyük boydaki tümörlerin çıkarılmasında tercih edilir. Büyük boyuttaki miyomların laparoskopik veya robotik yöntem kullanılarak çıkarılması çalışma alanında yeterli yer olmaması sebebiyle mümkün değildir. Açık cerrahide kesi yapılarak miyom alınabilir.