Kıbrıs Kürtaj – Kürtaj Fiyatları – Kürtaj Merkezi Kıbrıs

Kürtaj Nedir?

Kürtaj işlemi gebeliğin sonlandırılması anlamına gelir. Çocuk aldırma işlemi ülkemizde yasal olarak 10. haftaya kadar olan gebeliklerde yapılabilir. Genellikle son adet tarihinden itibaren hesaplanan gebelik haftası ile ultrasonla hesaplanan gebelik haftası uyumlu çıkar. Bazen hastaların son adet tarihinin yanlış biliniyor olması veya hamileliğin öğrenildiği tarihi gebeliğin başlangıç tarihi olarak kabul etmesi ultrason ölçümleri ile gebelik haftasında tutarsızlığa sebep olabiliyor. Gebelik haftası hesaplanırken doktor tarafından yapılan ultrason kontrolündeki hafta esas alınır.

Kıbrıs’ta Kürtaj İşleminde

  • Evli olan kadınlardan müdahale için eş onayı istenir.
  • 18 yaş altı genç kızlarda anne veya baba müdahale için onay vermelidir.
  • Evli olmayan ve 18 yaş üstü olan kadınların kendi onayları yeterlidir.

Yukarıdaki koşullar sağlandığında ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebeliklerin sonlandırması kadınlarımıza tanınmış çağdaş bir haktır.

 

Kıbrıs Kürtaj İşleminin Öncesi ve Sonrası

1. Randevu Alınması:

Gebelik aldırma öncesi değerlendirme için randevu almanız gerekmektedir. Bu randevuda muayene yapılacak ve size işlemle ilgili ayrıntılı bilgiler verilecektir.

 

2. Muayene ve Bilgilendirme:

Hastanemizde yapılan ultrason değerlendirmesi ile gebelik haftanız belirlendikten sonra işlem için yasal bir engel yoksa gebelik aldırma işlemi için tarih ve saat bilgisi size verilecektir. Çocuk aldırma işlemi, genel anestezi altında yapılmasından dolayı işlemine girmeden önce 6 saat ağızdan yiyecek ve içecek alınmamalıdır. İşlemin genel anestezi altında yapılması hem hasta hem de doktor için konfor sağlamaktadır.

 

3. Hastanede Yapılan İşlemler:

Hastaneye gittiğinizde resepsiyon bölümünden kaydınızı yapıldıktan sonra odanıza alınacaksınız. Burada gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra müdahale odasına alınacak, anestezi doktorunun verdiği hafif anestezi sonrasında Dr. Şevket Alptürk tarafından vakum ile kürtaj işleminiz uygulanacaktır.

Müdahale masası adı verilen jinekolojik masada siz uyuduktan sonra spekulum adı verilen bir alet vajinaya yerleştirilir. Rahim yolu temizliği yapılır. Ardından gebelik haftasına göre belirlenen karman kanül ile rahim içine girilir. Karman kanülü adı verilen bu borunun arkasına takılan özel bir vakum yardımıyla gebelik kesesi boşaltılır. Bu işlem gebelik haftasına göre 3-7 dakika sürmektedir.

İşlem bittikten sonra ameliyathanede uyanmanız beklenir daha sonra sedyeyle odanıza alınırsınız.

Kendinize geldikten sonra su içebilir hafif bir şeyler yiyebilirsiniz. Bir kaç saatlik bekleme süresinin sonunda evinize dönmek için hastaneden ayrılabilirsiniz.

Kan uyuşmazlığınız varsa (sizin kan grubunuzun Rh(-), eşinizin kan grubunun Rh(+) olduğu durumlar) “uyuşmazlık “iğnesi” adı verilen iğne de bu aşamada veya siz uyanmadan önce yapılır. Bu iğne işlemden sonra en geç 72 saat içinde yapılmalıdır. Burada amaç bundan sonraki gebeliklerinizin kan uyuşmazlığından etkilenmesinin önlemektedir.

 

4. Kıbrıs Kürtaj Sonrası Evde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Genellikle 1-2 gün içinde normal aktivitelere dönülebilir. Hatta ilk 24 saat içinde çok zor işler dışında her şey yapılabilir.

  • Antibiyotiğin düzenli olarak alınması gerekir.
  • İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir.
  • Hafif kanama ve kasık ağrısı olabilir. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
  • 2 hafta boyunca cinsel ilişki olmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.
  • Tampon bir sonraki adet dönemine kadar kullanılmamalıdır.

 

Gebelik Aldırma İşleminde Hangi Tip Anestezi Uygulanır?

Kürtaj işlemi çoğunlukla uyanması çok hızlı olan genel anestezi sedasyon kullanılır. İşlem sonrası ortalama 1 saat içinde eve gidilecek duruma gelirsiniz. İşlem sırasında ağrı duyulmaz.

 

Kürtaj İşlemi İçin En Doğru Zaman Nedir?

Ultrasonda gebelik kesesi görülmeden ve belli bir büyüklüğe ulaşmadan kürtaj işlemi yapılamaz. Özellikle 5.5 haftadan önce başvurduğunuzda sizden gebeliğin biraz daha büyümesi için beklemeniz istenebilir. Bunun en temel nedeni rahim ağzının gebeliğin olmadığı dönemlerde oldukça sert bir yapıda olması ve ilerleyen gebelik günleriyle birlikte yumuşamaya başlamasıdır. Rahim ağzının sert olması işlemin uygulanması için metal aletlerin kullanılmasını gerektirecek, bu da işlemin riskini artıracaktır. Ayrıca çok erken dönemde yapılan gebelik aldırma işleminde gebeliğin devam etme riski doğmakta ve ilerleyen günlerde yeniden kürtaj olma ihtiyacı gündeme gelebilmektedir.

 

Kürtaj Sonrası Kısırlık Olur mu?

Kürtaj sonrası oluşabilecek komplikasyonlardan biri Asherman sendromu yani rahim içi yapışıklık olmasıdır. Gebelik sonlandırma işlemini artık vakum ile yapıldığı için Asherman sendromu çok nadir görülmektedir. Küretaj sonrası 2. haftada endometrial kalınlık çok rahat gözlenir. Endometrial kalınlaşma yani büyüme olmuşsa Asherman sendromu ihtimali ortadan kalkar. İşlem gününü adetin ilk günü kabul ederek beklenen adet tarihinde kanamanın başlaması sorun olmadığını gösterir. Bu tarihten sonra gebe kalma ihtimaliniz eskisi gibi devam eder.

Günümüzde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından yeni teknikle ve uygun koşullarda uygulanan gebelik aldırma işlemi, riski çok düşük bir müdahale olarak kabul edilir. Bir kürtaj sonrası oluşan hamileliklerin olumsuz etkilenmesi beklenmez. İşlem sayısı arttıkça ve özellikle de üç işlemden sonra hem hamile kalabilme oranı hem de hamileliğin seyri olumsuz etkilenebilir. Yani kısırlık oluşabilir.

 

Gebelik Aldırdığım Sonradan Anlaşılır Mı?

Gebelik aldırma işlemin üzerinde belli bir süre geçtikten sonra yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonda kürtaj olduğunuzun anlaşılması mümkün değildir.

 

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?

Yaklaşık düşüklerin yarısında kürtaj gerekmez. Bunlara içerde parça kalmayan komplet (tam) düşük denir. İçeride parça kalan düşüklerde yani inkomplet düşüklerde kürtaj yapmak gereklidir. İnkomplet düşüklerde tam düşük olması beklenebilir ancak kanama ve enfeksiyon riski olduğu için iyi takip edilmelidir. Çoğunlukla bu süreç uzun olacağı için D&S yapılması daha doğrudur.

 

Kürtaj (D&S) Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Aşağıdaki durumlarda kürtaj yapılabilmesi için doktorunuzun gerekli önlemleri alması ve sonrasında işlem yapması gerekir.

  • Pelvik enfeksiyon
  • Kanama pıhtılaşma problemli hastalar
  • Ciddi hastalıkların bulunması (kalp, akciğer, anestezi alerjisi ve diğerleri)

 

Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri Nelerdir?

  • Endometrila hiperplazi (anormal kalınlaşma)
  • Serviks patolijeleri
  • Anormal kanama
  • Polip ve miyomlar
  • Menopoz sonrası kanama
  • Endometrial kanser şüphesi
  • Yabancı cisim çıkarılması

 

Kıbrıs Kürtaj Fiyatları

İşlemi yaptıracak hastaların fiyat araştırması yaparken dikkat etmesi gereken en önemli konu fiyatın içinde her şeyin dahil olmasıdır. Bazı hastaneler yalnızca kürtaj ve doktor için fiyat verirler ve kullanılan ilaçlar, anestezi ve muayene ücretleri bu fiyata dahil değildir. Bir sürprizle karşılaşmamak için doktor, muayene, anestezi, tahlil, ilaç ve kürtaj  işlemi için tüm ücretlerin verilen fiyata dahil olduğundan emin olmanız gerekir.