Spiral Taktırma Kıbrıs – Rahim İçi Araç – RIA
Spiral Nedir?
Spiral veya rahim içi araç (RIA), gebelikten korunmak amacıyla rahim içine yerleştirilen bakırdan yapılmış, T şeklindeki bir doğum kontrol aletidir. Günümüzde bakır içeren rahim içi araçlar yaygın olarak kullanılsa da progesteron hormonlu rahim içi araçlar (Mirena®) da mevcuttur.
Spiral Ne Zaman Takılır?
Doktor spiralin hasta için doğru bir korunma yöntemi olduğuna karar verilmişse genellikle adet zamanı takılır. Regl döneminde takılmasının esas nedeni gebeliğin olmamasıdır. Eğer gebelik şüphesi yoksa spiral herhangi bir zamanda rahatlıkla takılabilir.
Spiral Çeşitleri Nelerdir?
Spiral 2 çeşittir. Bunlardan bir tanesi bakır telli spiraldir diğeri hormonlu spiraldir.
İdeal koruyuculuk süresi bakır telli olanlarda 10 yıl, hormonlu olanlarda 5 yıldır. Spiral taktırarak korunan hastaların yıllık doktor muayenesi yaptırması gereklidir.
RIA’ya bağlı olarak kadınlarda aşırı adet kanamaları, ara kanamalar, kasık ağrıları görülebilir. Normaldir. Hormonlu spiralin standart olanlara göre en önemli avantajı kanama problemlerine yol açmamasıdır. Hatta kanama problemi olanların tedavisinde çok faydalı olurlar.
Spiral Nasıl Takılır?
Hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Vajina içerisine normal muayenelerde kullanılan spekulum takılır. Rahim ağzı ve vajen içerisi antiseptik solüsyonla temizlenir. Daha sonra rahim ağzı tenekulum denilen metal aletle tutulur. Spiral takılmak için hazır hale getirilir. Spiral hazırlandıktan sonra rahim ağzından içeriye sokularak takılır. Rahim ağzını tutan tenekulum çıkarılır. Spiralin iplerinin fazla kısmı (2-3 cm) rahim dışında kalacak şekilde makasla kesilir. Spiral takılması sırasında ve sonrasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez, hemen günlük hayatına ve işine dönebilir. Çok az kasık ağrısı olabilir. Spiral takılması toplam 1-2 dakika süren kısa bir işlemdir. Bütün bu işlemler rahim içerisinde enfeksiyon gelişmemesi için steril şartlarda yapılır. İşlem sırasında anestezi uygulanmasına gerek yoktur.
Spiralin Çıkarılması Nasıl Olur?
Spiral çıkarılması kısa süren ve ağrısız bir işlemdir. Ultrasonografi ile spiral yeri kontrol edildikten sonra hasta normal jinekolojik muayene masasına alınır. Muayene aleti spekukum takılır. Bu esnada spiralin ipleri rahim ağzından dışarıya çıkmış şekilde izlenir. Bu iplerden alette tutularak çekilir ve çıkarılır. Daha sonra spekulum çıkarılarak işleme son verilir. Spiral çıkarılması toplam 1-2 dakika süren kısa bir işlemdir. Hasta hiçbir ağrı hissetmez.
Spiral ile Korunmak Ne Kadar Güvenlidir?
1 yılda gebe kalma riski %1’den düşüktür.
Kıbrıs’ta Spiral Taktırma Fiyatları Nedir?
Takılacak spiralin içerdiği madde, koruma süresi gibi çeşitli unsurlar spiral taktırma fiyatları üzerinde belirleyici olmaktadır. Spiral taktırma son derece ekonomik bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemden faydalanmak için yüksek bir bütçe ayrılmasına gerek yoktur. Uzun süre koruma sağlaması diğer doğum kontrol yöntemleriyle kıyaslandığında fiyat avantajı sağlamaktadır.
Web sitemizin iletişim bölümünden sorumlu doktor ile görüşerek detaylı bilgi alabilirsiniz.