Kıbrıs Endometrial Polip Tedavisi
Endometrial Polip Nedir ?
Rahim içi polipler, rahim iç tabakasında (endometriumda) gelişen ve genellikle iyi huylu lezyonlardır. En çok rahimin tepe bölgesinde konumlanırlar. Endometrial polip oluşumuna en çok kadınlık hormonu olan östorojenin etkisi olduğu düşünülmektedir. Polipler, rahim içinde gelişen iyi huylu et parçalarıdır. Endometrial poliplerin kansere dönüşmesi çok nadir görülür. Bu oran %0.3 – %0.5 arasındadır. Endometrial poliplerin 20 yaşın altı kadınlarda görülme sıklığı azdır. Genellikle 25-50 yaş aralığında menopoz öncesi (premenopoz) dönemlerde gelişirler. Menopoz sonrası adet kanaması kesilir ve östorojen hormunu azalır. Bu nedenle polip gelişmez.
Belirtileri Nelerdir?
Poliplerin çoğu belirti vermezler ve sessiz seyrederler. Rahimde polip olan kadınlarda en sık görünen belirtiler düzensiz adet kanamaları, aşırı kıllanma ve kısırlıktır. Polip olan kadınlarda tipik belirti kahverengi vajinal akıntıdır. Kesin tanı için basit bir yöntem olan utrason muayenesi tecrübeli ve uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Polip Tanısı Nasıl Yapılır?
- SİS (Sulu Ultrason)
- HSG (Rahim Filmi)
- Histeroskopi
- MR
Kısırlığa Sebep Olur Mu ?
Polipler üreme çağında sıklıkla görülen lezyonlardır. Kısırlık sorunu yaşayan hastalarda sık rastlanırlar. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda, değişik sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler. Poliplerin kendisi veya polip üreten faktörlerin dolaylı etkileri kısırlığa sebep olabilir.
Poliplerin gebeliğin oluşmasında olumsuz etkileri:
- Adet kanamasında düzensizlik
- İnflamatuar endometrial cevap oluşturmaları (ria benzeri)
- Sperm geçişine engel oluşturmaları
- Embriyonun rahime tutunmasında fiziksel ve hormonal yan etki
- Embriyo tutunması ve gelişmesine olumsuz mikro çevre etkisi
Endometrial Polip Tedavisi
Polip tedavisi, polipin cerrahi olarak çıkartılması işlemdir. Polipler histeroskopi denen inceleme yöntemi ile rahim içine kamera ile bakılarak değerlendirilir ve aynı anda operatif histereskopi ile kesilerek çıkartılır. Polip ameliyatında bu işlemi yapan doktorun tecrübesi ve el becerisi önemlidir. Op. Dr. Şevket Alptürk ofis histeroskopi ve operatif histeroskopi ile poliplerin tedavisini başarılı bir şekilde yıllardır yapmaktadır. Aynı zamanda Endometrial polip tedavisi Küretaj (D&C) şeklinde yapılabilmektedir.
Kürtaj metoduyla yapılan işlemlerde poliplerin kökleri çıkartılamaz ve polipler tekrarlayabilir.
Histeroskopi ile yapılan işlemde polip gözle görülebildiği için çok saha sağlıklı bir şekilde çıkarılabilir. Bu nedenle en çok tercih edilen yöntemdir. Poliplerin alınması işlemine aynı zamanda polipektomi denir.
Her polibin ameliyat edilmesi gerekmez. Yapılacak detaylı inceleme sonrasında doktorunuz bu duruma karar vererek sizi bilgilendirecektir.
Endometrial Polip Ameliyatı ve Sonrası
Polip ameliyatı aynı gün içinde yapılabilen basit bir operasondur. İşlem hafif bir anestezi olan sedasyon altında yapıldığı için ameliyattan önce 4-6 saat açlık gereklidir. Operasyon normal şartlarda 10-15 dakika sürer. Ameliyat sonrasında hastanın uyanması beklenir ve kendine geldikten sonra 1 saat içinde hastaneden ayrılabilir.
İşlemden sonra 1-2 gün az az kanama olması normal kabul edilir. Endometrial Poliplerin az da olsa tekrarlama riski mevcuttur. Bu nedenle belli aralıklarla kontrole yapılası önerilmektedir. Endometrial polip tedavisi sonrası oluşabilecek kanama durduktan sonra cinsel ilişki serbesttir.
Endometrial Polip Alınmazsa Ne Olur ?
Endometrial polipler alınmazsa, düzensiz-yoğun kanamalar veya ara kanamalar ve buna bağlı kansızlık oluşabilir. Hastanın cinsel hayatı ve sosyal hayatı bozulabilir. Kansızlık gelişirse sürekli halsizlik ve yorgunluk olur.
Polip oluşumu veya varlığı genellikle ağrı yapmaz. Fakat adet düzensizliği yaparak sancıya bağlı ağrıların oluşmasına sebep olabilir.
Endometrial poliplerin kansere dönüşme olasılığı azda olsa vardır. Temizlenmeyen poliplerde kanserleşme özellikle menopoz sonrası kadınlarda gerçekleşebilir. Ayrıca aşırı obez ve polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda menopoz öncesi kanserleşme görülebilir.
Polipler düzensiz kanama ile rahim içinde embriyonun tutulmasını bozarak gebe kalmayı engelleyip kısırlığa sebep olabilirler.