Kıbrıs Fetal DNA Testi – Gebelik Tarama Testleri (NIPT)

Fetal DNA Testi Nedir?

Fetal DNA Testi, ileri düzey bir tarama testidir. Gebeliğin erken döneminde bebekteki kromozomal anomalileri anne kanı aracılığıyla tespit edebilmektedir.

Gebelik boyunca anne adayının kanında bebeğe ait bazı hücreler dolaşır. Bu hücrelerin içeriğindeki bebeğe ait genetik materyal olan ”fetal DNA” belirli teknolojilerle anne kanından izole edilerek değerlendirilebilir. Ayrıştırılmış haliyle analiz edilen DNA’ya “serbest fetal DNA” adı verilir.

Serbest Fetal DNA testleri, hücrelerde anormal sayıda kromozomun bulunmasında yol gösterici olabilmektedir. Ancak, bu testin kesin tanı testi olmadığı ama güvenilirliği yüksek bir tarama testi olduğu unutulmamalıdır.

 

Fetal DNA Testi Ne Zaman Yapılır?

Bebeğin DNA’sına ait olan serbest parçalar hamileliğin 5. haftasıyla birlikte anne kanında bulunmaya başlar. İlerleyen gebelik haftalarıyla birlikte serbest fetal DNA parçacıklarının yoğunluğu artar ve test yapılmasına imkan tanır. Tekil gebeliklerde 9. hafta, ikiz gebeliklerde 12. haftadan sonra kandaki serbest parçacık oranı ideal olan % 4 ün üzerine çıkar. Testi doğru ve sonuç verebilmesi için ideal gebelik haftası mutlaka beklenmelidir.

 

Test Nasıl Yapılır?

Fetal DNA Testinde amniyosentez dediğimiz karından su alma işlemine gerek kalmadan, sadece annenin kolundan alınan basit bir kan numunesi ile kromozom analizi yapılabilmektedir. Tüm genom, yeni nesil dizileme (YND) teknolojisinin kullanıldığı yöntem ile analiz edilir. Analiz sonucu elde edilen veriler çok özel işlemciler tarafından incelenir ve kromozom anomalileri tespit edilir.

 

Testin Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Fetal DNA testi sonuçları 10 günde çıkmaktadır.

 

Fetal DNA Testi ile Neler Tespit Edilir?

  • Edwards sendromu (Trizomi 18)
  • Down sendromu (Trizomi 21)
  • Patau sendromu (Trizomi 21)
  • Cinsiyet kromozomuyla ilgili anomaliler (Turnerve Klinefelter sendromu)
  • Bebeğin Cinsiyeti

 

Fetal DNA Testini Kimler Yaptırabilir?

  • 35 yaş ve üzeri hamileler.
  • Daha önceki gebeliklerinde trizomi öyküsü olan hastalar.
  • Gebelik takibinde bebeğe ait anomali bulguları olanlar.
  • 9. Haftasını doldurmuş tüm hamile bayanlar.
  • İkili, üçlü ve dörtlü tarama testlerinde risk görülen hastalar.

 

Merkezimizde Hangi Testler Mevcut?

  • NIFTY
  • PrenaTest
  • Veracity

 

Fetal DNA Testleri Güvenilir Midir?

Fetal DNA Testi amniyosentez işlemine kıyasla bebeğin kaybedilme riskini göze almak istemeyen aileler için uygun bir yöntemdir. Biyokimyasal tarama testleri (ikili test, üçlü test, dörtlü test) hormon değerlerine baktığı için Down sendromunu (Trisomy 21) tespit etme başarısı düşüktür. Serbest Fetal DNA Testlerinde bebeğe ait hücre parçacıklarına bakıldığı için güvenilirlik oranları çok daha yüksektir. Yüksek doğruluktaki sonuç sayesinde, bebeğinizle ilgili sizi üzen ve canınızı sıkan belirsiz durum ortadan kalkacaktır. Fetal DNA Testleri sayesinde başta Down Sendromu (Trisomy 21) olmak üzere birçok anomali için amniyosentez gibi girişimsel işlemlere ihtiyaç belirgin oranda azalmıştır.

Fetal DNA testleri tek başına tanı koymak için yeterli değildir.  Bu test genetik hastalıkların belirlenmesinde %99 hassasiyette sonuçlar verir. Down sendromunda %99, Trizomi 18’de %97, Trizomi 13’de %92 hassasiyet oranına sahiptir.