Kıbrıs Histeroskopi İşlemi
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi işlemi, özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısımlarının değerlendirilmesidir. Histeroskopi tanısal veya tedavi amaçlı kullanılabilir. (Ofis Histereskopi / Operatif Histereskopi)
Histeroskopi yöntemi genel anestezi veya bölgesel (epidural/peridural) anestezi altında yapılabilir. İşlem sırasında rahim ağzı genişletilerek rahim içi sıvı ile doldurulur. İnce teleskop benzeri optik cihaz yardımıyla rahim içerisine girilir. Histeroskop sayesinde rahmin tüm iç yapısı gözle görülür şekilde ekrana yanır. Bu sayede rahim içi ve tüplerin giriş kısmı gözlemlenir ve tedavi edilebilir.
Rahim içindeki hastalıkların ve yapısal problemlerin histeroskop ile görüntülenerek teşhis edilmesine tanısal histeroskopi denir. İşlem sırasında görülen patolojilerin giderilmesine ise cerrahi veya operatif histeroskopi denir.
Hangi Durumlarda Histeroskopi Yapılır?
- Aşırı ve düzensiz adet kanaması
- İnfertilite (Kısırlık)
- Tekrarlayan düşükler
- Rahim içerisinde yapışıklıktan (Asherman Syndrome) şüphelenilmesi
- Ultrasonda rahim içerisinde polip veya myom benzeri alanlar izlenmesi
- Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral (RİA) olması
- Anormal rahim kanamaları
- Kısırlık araştırması
- Miyom
- Polip
- Rahim içi yapışıklar
- Tekrarlayan gebelik kayıpları
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı
- Rahimin doğuştan bozuklukları (Septum, Arkuat vb)
- Spiral çıkarılması
- Anormal rahim filminde tanı için rahim ağzı kanalını değerlendirme
- Rahim iç tabakasının çıkartılması
İşlem Nasıl Yapılır?
Histeroskopi işlemi genellikle hafif genel anestezi altında yapılır. Hasta için ağrılı bir işlem değildir. İşlemde ilk olarak rahim ağzı histeroskopun geçebileceği genişliğe kadar genişletilir. Sonra ışık kaynağına bağlı histeroskop rahim ağzından ilerletilerek ile rahim içine ulaşılır. İşlem sırasında rahim içinde özel sıvılar verilerek rahim duvarlarının birbirinden ayrılması ve ortamdaki kan ve mukusun dışarı atılması sağlanır.
Tanısal histeroskopi ile rahim içinde yerleşik olan miyom, rahim içi bozukluklar ve yapışıklıklar, polipler, rahim içi perde vb. hastalıkların tanısı konabilir. Kısırlık araştırmalarında, tekrarlayan gebelik kayıplarında ve anormal rahim kanaması rahatsızlıklarında tanı amaçlı çok etkilil bir yöntemdir.
Sistemin ucunda kesici ve yakıcı parçalar bulunduğundan tanısı konumuş problemlerin eş zamanlı tedavisi gerçekleştirilebilir. Ayrıca rahim duvarından parça alarak patolojik tanı için gönderilebilir.
İşlem Ne Zaman Yapılmalıdır?
Histeroskopi işlemi aynı gün içinde yapılabilen cerrahi bir girişim olup hastanede gece yatmayı gerektirmez. Genellikle adet kanaması bittikten sonra 1 hafta içinde yapılması tavsiye edilir. Kanama bittiği için rahim içi çok daha net görüntülenebilir hem de adet döngüsünün hemen ardından yapılacağı için olası bir gebeliğe zarar verilmemiş olur. Operasyon sonrası rahatsızlık hissi ve ağrılar hafif seyreder.
İşlemin Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi ve tıbbi işlemde olduğu gibi histeroskopi işlemide uzmanlık ve tecrübe gerektirir. Düşük bir ihtimal olsa bile anesteziye bağlı yan etkiler, rahme zarar verme, rahim ağzında yara oluşması, aşırı kanama, enfeksiyon gibi riskleri oluşabilir.
İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
İşlem bittikten sonra vajinal akıntı ve rahim kasılmaları görülebilir. Bu durum normaldir. Ağrıların dinmesi için doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesiciler kullanılabilir.
Çok şiddetli karın ağrısı, ateş, kötü kokulu akıntı ve fazla kanama görülürse hemen doktora başvurulmalıdır.
İşlem Sonrası Cinsel İlişki
İşlem sonrası 1-2 gün cinsel ilişki olmamalıdır. İşlem sonrası yoğun lekelenme yaşayan hastalarda bu süre bir sonraki adet dönemine kadar da uzayabilir.
Histeroskopi Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttırır mı?
Tüp bebek tedavisinde gebeliğin başlayabilmesi ve bebek sahibi olmak için embriyonun rahme tutunması gerekir. Miyom, polip, rahim içi yapışıklık gibi problemler embriyonun tutunmasına engel olabilir. Histeroskopi yöntemi bu tür problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılan etkin ve modern bir yöntemdir. Bu sebeple histerekopi işlemi tüp bebek tedavisinde başarıyı ve gebelik oranının artırır.