Kıbrıs İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar Kaçırma Nedir?
İstemsiz ve kontrol edilemeyen idrar tutamama haline, idrar kaçırma denir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. İdrar kaçırma problemi tüm yaş gruplarında olabilse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Bu durum süreklilik arz ederse hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma sorunu, kişinin hayat kalitesini bozar, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Hem erkek hem de kadınlarda görülse de kadınlarda ki sıklığı daha fazladır.
İdrar Kaçırmanın Çeşitleri Nelerdir?
Stres inkontinansı: Gülme, hapşırma, öksürme ve ağır eşya kaldırma gibi idrar kesesinde basıncı artıran durumlardan kaynaklanan idrar kaçırma çeşididir. Sinir ve kas zayıflığına bağlı gelişir.
Sıkışma tipi idrar kaçırma: Hasta aniden idrara sıkışır ve kontrolsüz bir şekilde idrarını kaçırır. Mesanenin kontrolsüz kasılması söz konusudur.
Mix tip: Her iki durum aynı anda vardır.
İdrar Kaçırmanın Nedenleri Nelerdir?
- Obezite,
- İlerleyen yaş,
- İdrar torbası sarkması,
- Genetik,
- Kabızlık,
- Sistit,
- Vajinal enfeksiyonlar,
- İdrar yollarında veya böbrekte taş,
- Şeker hastalığı,
- Menopoz,
- Zor doğumlar,
- Erkeklerde prostat büyümesi,
- Kas gevşetici, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları,
- Demans Alzheimer hastalığı
- Sinir sisteminin hastalığı
- Vajina ile mesane arasında fistül.
İnkontinans Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle hastadan detaylı anamnez alınır. İdrar kaçırmayı tetikleyen durumlar ve idrar kaçırmanın şekli ve sıklığı sorgulanır. Teşhis için kan şekeri, idrar tahlili, idrar kültürü, ultrason ve ürodinami istenebilir.
İnkontinans Tedavisi Nasıl Yapılır?
İdrar kaçırma problemi kişinin öz güvenini azaltır ve utanç duygusu yaratır. Bu nedenle problem yaşayan hastalar genellikle hekime geç başvuru yaparlar.
Doktorunuz detaylı bir anamnez ve fiziksel muayeneden sonra gerekli testleri isteyerek size faydalı olacak tedavi yöntemini uygulayacaktır.
Üriner inkontinans tedavisi, idrar kaçırma probleminin tipi ve şiddeti, eşlik eden genital organlarda sarkma veya gevşeme olup olmadığı ve varsa bunun derecesi, daha önce geçirilmiş idrar kaçırma ameliyatı, hastanın yaşı, tıbbi özgeçmişi, eğitim düzeyi, ürodinamik değerlendirme sonuçları ve pelvik kas gücü ölçümü gibi faktörler göz önüne alınarak planlanır.
Tedavisi cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi şekilleri olarak ikiye ayrılır. Doktor hastanın şikayetlerini değerlendirerek iyileşme potansiyeline göre tedavi şekline karar verir.
Doğru tedavi yöntemi seçilirken yan etkilerinin olmaması, yapılan işlemin uzun süre etkisinin sürmesine dikkat edilir.
Özellikle sinir ve kas zayıflığına bağlı gelişen stres inkontinansda ameliyatsız tedavi yöntemi ilk tercih olmaktadır.
İdrar Kaçırmada Cerrahi Olmayan Tedavi Seçenekleri:
- Mesane eğitimi
- Pelvik taban kas egzersizleri
- Biofeedback (biyogeribildirim)
- Elektrik stimülasyonu
- Vajinal ve üretral araçlar
- İlaç tedavisi
- Akupunktur
İdrar Kaçırmada Cerrahi Tedavi Seçenekleri:
Cerrahi ameliyata gerek olup olmadığına genellikle hastayı muayene eden doktor karar verir. Ameliyat öncesi iyi bir tedavi geçmişi istendir ve bazı tetkikler yapılır. Eğer hasta ameliyat için uygun ise işlem yapılır. Hastalar genel olarak ameliyattan sonra rahatça evine gidebilir.
Cerrahi tedavisinde günümüzde bir çok yeni yöntem uygulanmaktadır. Bunlar karından Burch operasyonu, vajinal yoldan TVT (transvajinal teyp) ve TOT (transobturator teyp) yapılmaktadır. Bu işlemlerin basarı oranı %85 tir. Ayrıca idrar yolu etrafına dolgu maddesi enjeksiyonları uygulanabilir ancak bu yöntem çok tercih edilmemektedir.
Vajen daraltma veya düzeltme operasyonu sırasında eş zamanlı idrar kaçırma problemide tedavi edilebilmektedir. Bu tür ameliyatları genellikle tecrübeli uzman kadın doğum doktorları yapabilmekte ve % 85-90 arasında başarılı sonuç alınmaktadır.
Ameliyat sonrası mutlaka doktorun reçete ettiği ilaçlar düzgün olarak kullanılmalı, pansumanlar düzenli bir şekilde yapılmalı ve doktorun çağırdığı günlerde kontrollere gidilmelidir. Bu ameliyatlardan sonra tamamen iyileşme yaklaşık 1 ayı bulmaktadır.