Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

IVF  yöntemi, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun yıllardır tercih edilen bir yardımcı üreme tekniğidir. Tüp bebek tedavisi günümüzde en çok tercih edilen ve en yaygın kısırlık tedavisidir.

Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerin kapalı olması, erkeğin sperm kalitesinin düşük olması, aşırı kilo ve ileri yaştan kaynaklanan kısırlık durumlarında tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor.

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesinden elde edilen embriyoların oluşum sürecidir. Embriyoların laboratuvar ortamından anne adayına transferi sonrası oluşan gebeliklerin doğal yollarla oluşan gebeliklerden farkı yoktur.

Tüp bebek işleminin doğal gebelikten tek farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir.

 

Yaşın Önemi Var Mı?

Yapılan hormon testleri ve ultrasonografi sonrası yumurtalık rezervinin iyi olduğu tespit edilen kadınlarda, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir.

Kadınların 35 yaşından sonra yumurta rezervi azalır ve yumurta yapısı bozulur. Yumurta sayısı uygun olsa bile tüp bebek başarı azalır.

38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başvuran kadınların preimplantasyon genetik tanı yöntemi (PGT) kullanılarak embriyolarına genetik test yaptırması önerilir. Bu sayede yaşın verdiği anomali riskli azalır ve sağlıklı çocuk sahibi olma şansı artar.

Erkeklerde sperm üretimi her yaşta devam etmektedir. Ancak yaşın ilerlemesiyle sperm sayısında ve hareketliliğinde yavaşlama, yapısında bozulma gerçekleşir. Aynı zamanda 55 yaş üzerindeki erkeklerde sperm DNA hasarının artığı düşünülür. Sperm DNA hasarı artınca sağlıklı embriyo elde etme oranı azalır ve gebelik şansı düşer.

 

Kimler  Başvurmalıdır?

  • Tüplerin kapalı olması
  • Yumurtlama bozuklukları
  • Endometriyozis
  • Polikistik over sendromu
  • Miyomlar
  • Sperm üretimi ve işlevlerinde bozukluk
  • Açıklanamayan kısırlık
  • Genetik bozukluk
  • Tekrarlayan gebelik kaybı

 

Tedavi Süreci ve Aşamaları

Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasını tüp bebek koordinatörünün vereceği eğitim oluşturur. Bu aşamada yapılması gereken testler, işlemler hakkında bilgiler, tedavi planı ve sürecin nasıl yürütüleceği anlatılır. Ayrıca tedavi boyunca kullanacağınız ilaçların kullanım şekilleri tarif edilir.

Düzenli adet gören kadınlarda her ay tek bir yumurta gelişir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar yardımıyla bu yumurta sayının artırılması hedeflenir.

Tedaviye adet döngüsünün 2. veya 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografi ile başlanır. Şartlar tedavi için uygun ise yumurtalıklar ilaçlar yardımıyla uyarılır. Bu ilaçların kullanımı sırasında yumurta gelişimini takip etmek ve gerekli ilaç dozlarını ayarlamak üzere ultrason ve kan testleri yapılır. Yumurtaların gelişim süreci yaklaşık 10 gündür.

Yumurtaların gelişim veya olgunluk süreci tamamlandığında, yumurta çatlatma iğnesi yapılarak 36. saat sonrası için yumurta toplama işlemi planlanır. Yumurta toplama işleminde genel anestezi altında gelişen yumurtalar laboratuvara alınır. İşlemin süresi ortalama 30 dakikadır. Aynı gün erketen alınan spermler ile yumurtaların döllenmeleri sağlanır.

Döllenen yumurtalar 3-5 gün süreyle laboratuvarda ısı ve gaz kontrollü kültür ortamlarında gelişime bırakılır. Bu süre sonunda en iyi gelişen embriyolar seçilerek rahim içine transfer edilir. Transfer işlemi basit ve kısa bir işlem olması sebebiyle anestezi gerektirmez.

Transfer işlemi sonrası halen iyi kalitede embriyolar kalmışsa çift bilgiendirilir. Dondurma talebi gelmesi halinde embriyolar dondurulur. Dondurulup saklanan embriyolar ileride çözülerek gebelik elde edilebilir.

Transfer işleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı öğrenilir. Bu test açlık ve tokluk gerektirmeyen kanda bakılan BHCG hormonu analizidir.

 

IVF Başarı Oranı

IVF başarısında anne adayının yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, sperm kalitesi, embriyo kalitesi ve rahim gelişim kalitesi gibi faktörler büyük önem taşır. Bu nedenle başarı şansı da bu faktörlere göre değişir. 30 yaş altı kadınlarda IVF başarısı %55-60’larda iken 40 yaş üstündeki kadınlarda bu oran %15-20’lere düşmektedir.